Luidspreker zelfbouw techniek en tips voor zelfbouw vind je hier:
(dit deel is ook nog in de bouwput-fase ;)
Inleiding zelfbouw speakers.
Gesloten kast luidspreker.
Basreflex luidspreker.
Bandpass subwoofer.
Actief Subwoofers.
Passieve filter techniek.

Basreflex volume en poort afstemming
Met het freeware pragramma WinISD van lineairTeam kun je het volume voor luidspreker kasten berekenen op basis van Thiele&Small Parameters. WinISD heeft de opties: gesloten kast, basreflex, bandpass en open bandpass (WinISD pro). Veel units zijn reeds in de database beschikbaar, dus met een paar muisklikken heb je berekend wat voor volume je moet bouwen, wat de juiste poortdimensies zijn en je krijgt een SPL simulatie. Speel ook met de Q-verliesfactor en vergeet niet de seriele weerstand aan te passen, standaard is die ingesteld op 0,1 Ohm.
BOXSIM
Dan is er heden nog een uitstekend gratis luidspreker simulator 'BoxSim' ontwikkeld door
Het is sinds versie 1.2 (laatste op moment van schrijven) ook in het Engels verkrijgbaar! Boxsim is een zeer krachtig, zeg gerust een proffessioneel simulatie / calculatie programma voor de luidspreker designer. Boxsim maakt volwaardige simulaties en simuleert SPL en afstraalpatronen, impedantie, fase en geeft je inzicht in het spannings gedrag van je filter netwerken. Ik gebruik het sinds Model 7 voor al mijn design's. Boxsim's geeft je de vrijheid in het samen stellen van je passief filter netwerk omdat je de onderdelen vrij kunt plaatsen en koppelen. In de database invoer vensters heb je ook opties voor hoe je speaker werd ingemeten. Dat wil zeggen dat als je slechts beschikt over metingen door fabrikanten verstrekt hoef je slechts de meetcondities aan te geven en het programma zal het redelijk kloppend simuleren. Boxsim zal ook de simulatie van je kast in termen van basweergave doen dmv Thiele&Small parameters. Geen CAD programma is perfect natuurlijk maar met Boxsim heeft de luidspreker hobbyist alles wat een designer nodig heeft. Heel aardig van Visaton wetende dat 'lspCAD' en 'fine x-over' bijvoorbeeld rond de € 800 kosten. Het programma krijgt nog geregeld updates.
Speaker Workshop
Onlangs weer een gratis luidspreker calculatie pakket ontdekt dat collega van RJB audio gebruikt voor zijn ontwerpen; Speaker Workshop van Audua. Ik heb hier nog geen ervaring mee.
We provide the Speaker Workshop software program as freeware and we host a lively forum about speaker building and Speaker Workshop. Speaker Workshop makes it possible to design and test loudspeakers using a PC with a sound card. It is a very feature-rich technical product for people serious about designing their own loudspeakers. It supports Microsoft Windows 95, 98, Me, XP, and 2000. The Speaker Workshop program is available in French, Italian, Russian, and Dutch, as well as English. The on-line help is only available in English.
Speaker Workshop kan zowel meten als simuleren, dus een mooi compleet pakket. Hier een overzicht van de features:Test and Measure: | Design: | Analytical Tools: |
|
|
|
SPL en impedantie data invoeren
Om een luidspreker te simuleren heb je metingen nodig van de luidspreker en de 'Thiele Small Parameters'. Heel wat luidspreker metingen zijn te vinden op internet die dan direct te importeren zijn in simulatie programma's. Veel kun je vinden op www.lautsprecherbau.de van Udo Wohlgemuth en natuurlijk diverse andere websites. Ook hebben Monacor en Visaton luidspreker gegevensbanken waar gedetailleerde informatie te vinden is.Maar vaak moet je het doen met grafieken die je alleen grafisch ter beschikking hebt. Dan kun je ze handmatig invoeren door het grafiek uit te lezen. Hier is een tooltje voor ontwikkeld waarmee je de digitale bitmap / jpeg / gif of PDF op het beeldscherm dmv printscreen in het programma kopieert en dan kun je heel precies met de muis de grafiek volgen en op de spl of impedantie lijn klikken en het programma exporteerd deze data naar een universeel textbestand dat vervolgens geïnporteerd kan worden in de simulatoren. Dit programma is 'SPL-trace'.
Download hier een kopie van het installatie programma van SPL-trace voor Windows Vista - 7,8,10.
SPL-trace voor windows 98 / XP inclusief de nodige dll bestanden.
Part1 executable
Part2 CAB
Part3 CAB
Kasten bouwen
Een basreflex behuizing kan het best met MDF materiaal van minimaal 18mm dik gebouwd worden. Beste demping voor basreflex luidsprkers is het noppen schuim al dan niet in combinatie met wol. Om paneel resonanties zoveel mogelijk te verdelen zodat geen sterke resonanties op dezelfde frequenties voorkomen moet men de diepte, hoogte en breedte van verschillende afmetingen nemen bijvoorbeeld 1 : 1,6 : 2,6. Schotten zijn veel gebruikt in mijn gesloten systemen om de kasten acoustisch dood te maken maar dezelfde schot versteviging is soms niet aan te raden bij basreflex luidsprekers. Volume berekening wordt ook wat complexer. Men kan enkele schotten toepassen bij basreflex echter dan enkel cm dik en het liefst niet tussen de bas-unit en de basreflex pijp. Rondom de pijp moet de lucht vrij kunnen stromen. Op zich kan men de kast met wol vullen als het maar niet te dicht volgepropt wordt. Met wol geeft bij kleine 2-weg systemen een betere middentonen prestatie.
Handmatig afstemmen
Men kan de inhoud/demping variëren en de tunnel lengte variëren om de afstemming beter te krijgen. Men kan wanneer dit mogelijk is bijvoorbeeld de uitschuifbare poort gebruiken. LoudMagnet bied meerdere variabele basreflex poorten aan. Handig is het om een kast iets te groot te bouwenen dan op te vullen met zandzakken. Handmatig afstemmen is in princiepe het zekere om de beste afstemming te krijgen.
Tabel
Er wordt uitgegaan van een verlies factor QL7 / QL10 en een serie weerstand van 0,3 Ohm (weerstand van de spoel voor de laagdoorlaat filter). De volumes zijn gebaseerd op kasten zonder wol tenzij aangegeven bij opmerkingen.Basreflex poorten
Bij tapse poorten is de middendiameter opgegeven.
IT BR 50 Vario uitschuifbaar Ø5 cm, lengte: 15 tot -+28 cm.
IT BR 70 Vario uitschuifbaar Ø6,5 cm, lengte: 14 tot -+ 25 cm.
IT BR 100 Vario uitschuifbaar Ø10 cm, lengte: 15 tot -+ 28cm.
IT BR 50 Ø 4,5 cm L 14,5cm.
IT BR 70 Ø 6,2 cm L 18,5 cm.
BR 6.8 Ø 3,2 cm L 6,5 cm
BR 19.24 Ø 5 cm L 19 cm
BR 25.34 Ø 6,5 cm 14,7 cm (zelfde afmetingen als ITBR70 maar korter.)
BR 13.25 uitschuifbaar Ø 6,8 cm L 13 tot 25 cm.
Jetline 60 / BR 60TR Ø6cm, L: 13 cm