Basreflex.


Deze pagina is in bewerking......


Met basreflex zijn er wat opmerkelijke kleine luidspreker ontwerpen mogelijk die in tweeweg vorm toch een zeer diepe bas leveren. Het gaat hier om relatief kleine midbas woofers van zo’n 12-18 cm doorsnee en kleine volumes van 10 – 30 Liter in boekenkast formaat of zuilvorm. Heden worden er voornamelijk nog woofers gefabriceerd voor basrfelex afstemming. Met grotere kasten en woofer kan makkelijk 30Hz met vol rendement neergezet worden.

Bij een basreflex luidspreker wordt het luchtvolume met een poort in de kast gebruikt om in de onderste octaaf geluid te leveren. Als dit goed afgestemd wordt levert dit een halve octaaf of meer winst in de laagste frequenties met gelijke geluidsdruk als de hogere frequenties. Er zijn tegenwoordig heel veel luidsprekers geoptimaliseerd voor deze aantrekkelijk ontwerp strategie. Enkele voorbeelden:

Dit soort basreflex systemen zien we ook veel in de prefabriceerde luidspreker markt. Met kleine luidsprekers geoptimaliseerd voor basreflex weet men goed klinkende 2-weg luidsprekers te creëren die genoeg diepe bas leveren. Zo weten fabrikanten kosten te sparen. Dit soort 2-weg basreflex luidsprekers lijken de conventionele 3-weg luidsprekers die we vroeger ook vaker tegenkwamen weg te drukken. Andere interessante units voor 2-weg, maar dan 20cm:
De ervaring leert dat met wat volume berekeningen en een schuifpijp een prima basreflex speaker gebouwd kan worden.
Basreflex pijp.
Let op bij de bepaling van de basreflexpijp dat je voor grote luidsprekers ook wat grotere basreflexpijp neemt. 7 - 10 Ø cm doorsnee is in de praktijk een goede maat. Als de grote pijp te lang wordt dan een wat kleiner diameter nemen.
De plaats van de basreflex opening heeft ook weer wat invloed op de weergave. De achterzijde heeft nadelen en voordelen. De reden dat dit vaak gedaan wordt zal zijn om nog wat kwantitief te winnen. Met de poort aan de achterzijde speelt poortruis en resonantie een kleinere rol en kan met minder demping en grotere kast nog meer rendement behaald worden.
Mijn ervaring is dat een poort aan de voorzijde minder gevoelig is voor de opstelling en wat strakker klinkt. Anderzijds kunnen de poort resonanties net te veel storen. De keuze van type en grote van basreflex poort kan veel doen, een poort met trompetmond zal nagenoeg geen hoorbare poortruis meer geven, en poort resonantie wordt onderdrukt door de tapse vorm.

Helmholz resonator afstemming.
Er zijn meerdere basreflex afstemmingen mogelijk afhankelijk van de eigenschappen van je woofer. Zo is er de 3th orde Butterworth, BoomBox 4th order, Quasi Butterworth en afstemmingen van Hoges. Dit zijn simpelweg combinaties van Kastvolume en poortlengte om een bepaalde gedrag te krijgen met een laag -3 dB punt. Met een simulator kun je ook je eigen voorstelling proberen en kijken of dat er een verstandige afstemming mogelijk is. Vaak lijk je een top woofer te hebben waarmee je heel diep denkt te kunnen gaan. Wat blijkt het klopt maar bij een volume 150 Liter. Dit soort waardes komen geregeld uit je rekenmodellen rollen en ze zullen kloppen ook. Maar 150 liter is een waarde die ik bij koelkasten wil zien, niet bij luidsprekers. Tenzij je een koelkast modificeert tot basreflex luidspreker. Wees creatief ;) SPH165KE KEVLAR MIDWOOFER


EXIT