TERUG VERDER
De bandpass luidspreker tuning.
Bij een bandpass speaker zit de woofer helemaal in de kast gebouwd. De woofer heeft aan een zijde een gesloten behuizing aan de andere kant een open behuizing. De bandpass speaker gebruikt dus weer opgesloten lucht en baspijp zoals basreflex. De baspijp werkt als een barriere voor hoge frequenties. Het luchtmembraan werkt als een veel groter membraan en heeft ook een lagere afstemming en kan bij een lager rendement afgestemt worden op lagere frequenties. Men kan ook het rendement vergroten door het geslote volume kleiner en het geventileerde volume groter te maken, de bandbreedte wordt dan kleiner.
Met deze constructie kan passief een hele diepe basweeergave gerealisdeerd worden. In de praktijk word de bandpass speaker ook gewardeerd voor zijn strakke en krachtige diepe bas.
De Bandpass is dus flexibel in afstemmingen. Je kunt een bandpass afstemming in rendement afstemmen en in diepte afstemmen. Een nul dB winst afstemming met goede absorbsie kan met een klein volume van 40 liter een -3 dB punt rond de 35 Hz hebben terwijl dezelfde unit in een gesloten systeem van 25 liter een f3 heeft op 50 Hz. Dit bereiken we ook nog eens zonder filtering. Een goed berekende en gebouwde bandpass speaker kan geheel zonder filtering goed functioneren. Deze goedkope oplossing levert ook nog eens een hele mooie basweergave op. Gesloten bandpass kasten hebben een goed impuls gedrag, goed rendement en belastbaarheid. Een goed alternatief op de dure actieve oplossing. Door het luchtmembraan is ook geen extra lange slag nodig al belooft het nog meer aardbeving. Het luchtmembraan vergroot het membraan, voegt massa toe en remt magneetsysteem wat meer en dus geeft de energie beter door, we hebben een beter rendement in de langste golven.
De kast moet net als alle andere types stevig gebouwd worden. In het gesloten gedeelte streven we weer naar maximale absorptie.

Demping van Bandpass kast.
De demping is voor het gesloten deel het best met wol. Voor het geventileerde deel is noppenschuim beter hier willen we net als bij basrelfex alle energie niet absorberen maar alleen de hoge frequenties dempen.
Met de Peerles SLS 8 bijvoorbeeld kan men een bandpass speaker bouwen van 40 liter met 22 liter gesloten, 18,4 liter geventileert en een MBR 70 dat van 35 tot 85 Hz een rendement van 86 dB/W/M levert. Als de kast absorbsie en leckage tegenvalt dan veranderd het bandpass gedrag nog niet ernstig. Kans van fout tunen is niet zo groot als men zich wellicht voorsteld. Een bandpass constructie levert met een uitschuifbare pijp een prima afstembare subwoofer op. Bij de bouw van de bandpass kast moet men rekening houden dat men nog bij de unit kan komen, dus de onderkant dichtschroeven en met kit of tochtstrip afdichten. In de tweede grafiek een andere afstemming van de bandpass speaker met de zelfde Peerless SLS 8. Hier hebben we een gesloten volume van 36 liter en een geventileerde kast volume van 18,6 liter dit komt totaal op ongeveer 55 liter. De groter gesloten kast en de lagere afstemming van de geventileerde kast zorgen voor een lager rendement maar meer diepgang. Het bereik van de subwoofer licht nu op 29,5 Hz tot 80 Hz op 84,4 dB/1w/1m rendement. Deze afstemming heeft dus 2 dB minder rendement dan de kleinere kast, maar gaat dieper.

Hier onder worden de impedantie grafieken weergegeven van eerst een Peerless SLS8 in een 22 liter gewone gesloten behuizing en dan nog eens in een bandpass behuizing. Bij de bandpass zien we net als bij basreflex twee impendantie pieken.