Auteur: Waldek Verbiesen
&
DIY DESIGN'S
DESIGN'S

Hobby HIFI BIG BLOCK

Duur belastbaarheid: 100 Watt.
rendement: 81 dB/1W/1M.
X-over: 1900 Hz 6/12 dB/oct.
SPL diagram.
Impedantie diagram.
Vraag naar een offerte met de actuele prijzen.
Een ontwerp uit de Hobby HIFI 6/2012 van Bernd Timmermans met de Audaphon AMT-1i, de Wavecorrr SW223BD01 4 Ohm en een passieve radiator.
Met dit ontwerp laat Bernd zien wat mogelijk is met een 2-weg luidspreker. De Wavecor SW223 blinkt uit met lage THD, een enorme lineaire uitslag van 10mm en een opbreek piek die pas boven 2kHz begint te spelen met een hoogtepunt op 4KHz. De passieve radiator aanpak is wat duurder dan de gewone poort het heeft ook het voordeel dat storende poortresonanties wegblijven.

Maar verassend is voornamelijk dat gekozen is voor een 6dB filter. Het opbreken wordt met een zuigkring gedempt en dit blijkt goed te werken want we zien het opbreken bijna niet meer in de CSD analyse. Ook de THD metingen die Hobby HIFI toont, zien er zeer netjes uit; in het hele spectrum blijven de oneven harmonischen onder de 0.3% en dat uit een 2-weg luidspreker die een basweergave kan leveren tot 30Hz zonder compromissen. Dit ontwerp is in elk aspect het 'Hi-End' etiket waardig.

Als het gaat om tweeters behoren de AMT's tot de top. Ongekleurde weergave met uistekende impuls karakteristiek en goede lineairiteit.

De prijzen van de units per stuk zijn niet laag maar we hebben er in dit design dan ook maar 4 units. De audio prestatie doet niet onder voor een hoogwaardig 3-weg design, ook de belastbaarheid zal niemand teleurstellen al is het rendement erg laag.

Hobby HIFI Vision B80

Bouwtekening.
Duur belastbaarheid: 80 Watt.
rendement: 83 dB/1W/1M.
X-over: 400/3500 Hz 12/6 dB/oct.
Units:
 • Visaton G20SC
 • Visaton B80
 • Visaton TIW200XS
 • SPL Diagram
  Impedantie Diagram
  € ,- per paar excl. MDF
  De Vision B80 is een ontwerp uit de Hobby HIFI van 1/2013 weer van Bernd Timmermans. De Visaton B80 is een vrij jonge aanwinst in het Visaton programma en kan breed ingezet worden. Deze kleine breedbander kun je gebruiken voor desktop of als tweeweg tweeter of zoals hier als midway. Door de keuze voor de B80 kan een kleine goed spreidende tweeter ingezet worden. De crossover in het hoog heeft grotendeels een 6dB verloop en de B80 speelt tot in de hoge frequenties mee wat probleemloos gaat aangezien de unit geen storende resonanties geeft op de hoge frequenties.

  De TIW200XS is een lange slag subwoofer dat al geruime tijd in het Visaton programma te vinden is. De TIW200XS heeft een harde geweven glasvezel cone, grote rolring en diepe magneetsysteem voor de extra grote uitslag. Met een basreflex volume van 68liter kan deze woofer tot ruim onder de 30Hz zijn ding doen en is daarbij nog goed belastbaar dankzij de ruim bemeten spoel en ophanging. Het lage 12dB/oct crossover op 400Hz zorgt er voor dat het opbreken van de harde conus ver onder de gehoorgrens verdwijnt.

  CSD Waterval diagram.
  THD diagram.

  Hobby HIFI Illuminata

  Duur belastbaarheid: 50 Watt.
  Muziekbelastbaarheid: 80 Watt.
  rendement: 80 dB/2,83V/1M.
  X-over: 2 kHz 18 dB/oct.
  Units:
 • Scan Speak 15WU/8741T00
 • Scan Speak D3004/664000
  Alternatieve tweeters:
 • R2604/832000
 • D3004/662000
  SPL diagram.
  Impedantie.
 • Een kleine monitor met hoogwaardige Scan Speak units. Het is een kleine gesloten systeem met een hoogdoorlaat dat een positief effect heeft op de laagweergave. Dit hoogdoorlaat filter heeft als voordeel dat het de uitslagen van de conus op de zeer lage frequenties verminderd en tegelijk juist een kleine extensie geeft aan de unit. Als je de metingen bekijkt lijkt het een basreflex vanwege het stijl afvallend karakter in de onderste octaaf.

  Dit ontwerp uit Hobby HiFi wordt met 3 tweeter opties voorgesteld, ook de R2604/832000 en D3004/662000, waarbij de ringradiator uit de Discovery lijn aanzienlijk goedkoper is dan de illuminator modellen. Ideaal voor iemand die nog moet sparen voor de beryllium upgrade. De monitor op de foto is uitgevoerd met de beruchte D3004/664000 beryllium tweeter, op dit moment een van de beste harde dome tweeters op de markt. Dit concept kan eventueel uitgebreid worden met een subwoofer.

  K+T Terra Luna

  Duur belastbaarheid: 80 Watt.
  Muziekbelastbaarheid: 120 Watt.
  rendement: 89 dB/2,83V/1M.
  X-over: 900 Hz 12 dB/oct.
  Units:
 • Visaton FRS5X
 • Visaton W300S 4 Ohm
  SPL diagram.
  Impedantie.
 • "An odd couple"

  Toen me de Terra Luna in het oog sprong in de K+T 2/2013 zat ik even met verbazing te kijken en wilde meteen zien hoe die metingen er uit zien. En die zien er opmerkelijk goed uit. Het lijkt een rare combinatie vanwege het zeer kleine voorkomen van de FRS5XS breedbander. Zowel de CSD analyse als ook de THD metingen zijn voorbeeldig, beter nog dan van sommige PA luidsprekers. Dus, zoek je een goedkope monitor met lekker veel basvermogen en goed rendement dan is de Terra Luna je keuze.

  Al in eerdere tests had ik de metingen gezien van deze kleine breedbanders die opmerkelijk goed presteren gezien de prijs van rond de € 10,-. Ze leveren nog geluid tot 30kHz en zijn in de hele bandbreedte schoon van resonanties en geven een relatief lage THD.

  Met de W300S heb je een grote woofer met redelijke lineaire uitslag tegen een scherpe prijs. In een 70 liter basreflex kast kan deze woofer je flink in de maag stompen maar levert ook nog tot 1,5 kHz een schone weergave anders was deze combinatie ook niet mogelijk geweest. Hier ligt de crossover op 900Hz en ook het opbreken van de cone is met een 12dB filter prima gedempt. Deze luidspreker mag je ook een 'Cheap trick' noemen vind ik. De kosten voor een set van deze luidsprekers blijft onder de € 300; de uiteindelijk prijs is natuurlijk afhankelijk van hoe je ze uit voert.
  Helaas is kort na het verschijnen van dit ontwerp de W 300S uit het Visaton assortiment geschrapt. De W 250S is een goed alternatief.

  K+T Cheap Trick 247

  Fullrange basreflex.
  Units:
 • Visaton FR10 4 Ohm.
 • Belastbaarheid: 30Watt.
  Filter schema
  SPL diagram.
  Impedantie.
  De CT247 is een bijzonder simpel en goedkope kleine luidspreker met de Visaton FR10 breedband. Dit kleintje vind je in de Klang + Ton maandblad uitgave 2/2010. Een correctie netwerk trek het verloop van de FR10 in de kleine kast recht. Ondanks het kleine formaat kan de luidspreker in basreflex nog tot 60Hz geluid geven.
  Ondanks de lage prijs en eenvoud, nette resultaten in de CSD analyse en THD cijfers die voor die prijs zeer acceptabel zijn. Ideaal als desktop of goedkope surround speaker. De kosten zullen uitkomen op circa € 30 per luidspreker.

  KlANG+TON CT264

  2-weg transmissielijn.
  Rendement: 85dB/2,83V/1M.
  Belastbaarheid: 50W
  Filter: 12/18 dB/oct.
  Units:
 • Monacor DTM-104/8
 • Monacor SPM-165/8
 • SPL diagram.
  Impedantie.
  Bouwtekening.
  Filterschema.
  Een bijzonder goedkoop en toch degelijke luidspreker waaruit je een behoorlijke basweergave mag verwachten.

  Deze units van Monacor zitten bijde ronde de € 20,- en zijn van een degelijke hifi kwaliteit. Dankzij de transmissielijn behuizing is dit een bijzonder interessant ontwerp voor de beginner die wel graag wat basweergave heeft uit zijn budget project.

  De SPM-165 is een universele midbas luidspreker met een gelakte papierconus, staal chassis en een rubber rolring, een luidspreker met een bijzonder goede prijs/kwaliteit verhouding dat concureert met de Visaton WS-17E. De DTM-104 is textiel softdome met een kleine waveguide voor verbeterde spreiding.

  Qua demping kan in de voorste kamer onder de woofer wol gebruikt worden, in de achterste tunnel kan wol of noppenschuim tegen de wanden aan, verder moet het open blijven.