Auteur: Waldek Verbiesen
&
DIY DESIGN'S
DESIGN'S

Wavecor Sirius

Drivers:
 • Audiopur AMT 1i
 • Audiopur AMT 13M
 • Wavecor WF182CU13
 • Wavecor SW223BD02
 • 2x Wavecor PR223BD02 Bereik:
  Rendement: 82dB/2,83V/1m
  Vermogen:120Watt
  X-over: 12 & 18dB/octaaf.
  Frequentie diagram.
  Impedantie diagram.
  THD/CSD diagram
  Filter schema.
  Bouwtekening.
 • Nieuw ontwerp van Strassacker, meer informatie volgt spoedig.
  De Wavecor Sirius is een Hi-End design met de top Wavecor drivers voor mid en laag en een Audaphon AMT 1i. De Wavecor WF182CU13 is een alleen bij Strassacker verkrijgbare driver met gegoten aluminium/magnesium chassis, massief aluminium faseplug, koper inductie ringen in het grote magneetsysteem en papierconus met coating. De woofer SW223BD02 werkt met 2 passief radiaatoren die het zelfde uiterlijk hebben als de woofer. Deze langeslag alu conus woofer geeft een diep laag met de nodige reserves voor grote dynamieken. Aan zowel voor als achterzijde wordt het hoog aangedreven door Air Motion Transformer tweeters. Aan de achterzijde zijn wel kosten gespaard met de goedkopere AMT13.

  Wavecor Cuando

  Wavecor Cuando
  1x Wavecor TW030WA12
  1x Wavecor WA120CU07
  Bereik: 50Hz - 30kHz.
  Rendement: 81db/1w/1m.
  Vermogen: 30 Watt.
  X-over: 6db/oct 1,3kHz.
  Frequentie diagram.
  Impedantie diagram.
  Filter schema.
  Bouwtekening.
  THD diagram.
  CSD diagram.
  Kleine Sataliet luidspreker in basrelfex behuizing met de Wavecor 'Exclusive' WA120CU07 en TW030WA12 dometweeter met waveguide. Cuando heeft zulke kleine afmetingen en laag crossover hij benaderd het puntbron ideaal meer dan gewoonlijke 2-weg luidsprekers. Een 6db filter op 1,3kHz zorg voor een ideaal fase en spreidings gedrag. Dit is mogelijk dankzij de grote 30mm softdome gekoppeld aan een waveguide, de tweeter is in diameter net zo groot als de midwoofer. De grote 30mm onderhangen spoel samen met de waveguide levert prestaties als andere bekende toppers die aanzienlijk meer kosten.
  Ook zijn Cuando's afmetingen bijzonder geschikt voor home cinema systemen. Hoewel de Cuando nog een redelijke bas prestatie levert, zal een subwoofer voor de subfrequenties een welkome aanvulling zijn.

  Wavecor cursa

  Wavecor Cursa.
  Concept: 2weg, 18L basreflex.
  Units:
  Wavecor WF152CU14
  Wavecor TW030WA12
  Bereik: 40Hz - 30kHz.
  Rendement: 84db/1w/1m.
  Vermogen: 50W.
  X-over: 6db/oct 1,6kHz.
  Frequentie diagram.
  Impedantie diagram.
  Filter schema.
  Bouwtekening.
  De Wavecor Cursa is, denk ik, een goede representatie van de technologische stand 2016. Een tweeweg basreflex, 6 db/oct filtering en van compacte afmetingen. De specificaties en meet-technische resultaten zijn absolute top klasse. Het ziet er onschuldig genoeg uit op een foto met saai MDF kleurtje, maar de tweeter is een 115mm doorsnee, 30mm dome met hoorn en onderhangen spreekspoel, speelt vanaf 1,6kHz vol mee. De midwoofer van 'exclusive' kwaliteit heeft een 18 liter kast om mee te werken en speelt tot 40Hz door. Genoeg luidspreker om de volle bandbreedte goed weer te geven, maar met een resolutie, fase en afstraal gedrag van ongekend niveau.

  De Wavecor Cursa is een ontwerp van Strassacker. Het betreft hier een midwoofer met fullrange karakter qua bandbreedte en een 30mm textieldome met waveguide. De units zijn van hoogste kwaliteit met gegoten alu chassis, koper in het magneet systeem, glasvezel spoeldrager en CCAW spoeldraad. Dit is een van de weinige luidsprekers waar een waar 6db/oct filter geslaagt ingezet wordt, voor het gladde faseverloop wordt de softdome omgepoold. Dus een minimum aan faseverloop op een laag crossover. Dit resulteert in meer finesse in de midrange en meer gebalanceerde spreiding in de overgang tussen de twee drivers.
  De 15cm midbas met papierconus en faseplug, bied dan nog genoeg diepe bas om zonder hulp van subwoofer zijn werk te doen.

  Wavecor atlas

  Wavecor Atlas.
  Concept: 2 weg, 36L basreflex.
  Units:
  Wavecor WF182CU13
  Wavecor TW030WA11
  Bereik: 30Hz - 30kHz.
  Rendement: 90db/2,83V/1m.
  Vermogen: 100W.
  X-over: 12/18 dB/oct
  Frequentie diagram.
  Impedantie diagram.
  Filter schema.
  Bouwtekening.
  De Atlas is een D'Apolito ontwerp met de nieuwe top drivers van Wavecor. Gegoten aluminium chassis, CCAW spoel op glasvezel spoeldrager en 'balanced drive' magneet ontwerp, deze midwoofers laten niets te wensen over en met twee hebben we een aanzienlijk rendement en grote belastbaarheid.

  Hier weer de nieuwe 30mm textieldome met waveguide maar dan de 4Ohm versie. De bas gaat goed de kelder in en de lange slag bied goede belastbaarheid. Het 12/18 db filter met de sterke woofers en goed rendement maken een set luidsprekers die zeer hard kunnen spelen of op modaal niveau acoustische top prestaties leveren.

  Mivoc Sixteen

  Bereik: 50 - 20kHz
  Rendement: 86dB/2.83V/1M
  Vermogen: 200Watt
  X-over: 2.8 kHz 6/18dB
  drivers:
 • 4x WAL-416
 • 1x KFT-130M
 • Frequentie diagram.
  Impedantie diagram.
  Filter schema.
  Bouwtekening.
  De Mivoc WAL-416 is een kleine aluminium membraan midwoofer waar ze bij Klang + Ton meteen wel raad mee wisten. 2 ontwerpen zijn al gemaakt met deze kleine alu woofer en Loumagnet heeft een 'Dome' versie gebouwd van dit 'Sixteen' ontwerp. Sixteen slaat op de 16 Ohm impedantie van de woofertjes wat in gebruik met paartjes prima tot zijn recht komt. De vier kleine woofertjes geven gezamelijk een behoorlijk rendement en een flinke belastbaarheid, dus slank maar met de Sixteen kun je aanzienlijke volumes halen. De woofertjes beginnen op 50Hz op rendement te spelen en geven een snelle strakke bas dankzij hun kleine bewegende massa.

  Qua filtering zijn de alu woofertjes opgedeelt in 2 paartjes met ieder een 6 dB filtering en impedantie correctie, ieder paartje heeft ook zijn eigen basreflex behuizing en poort. De bovenste woofertjes hebben nog een zuigkring (RLC netwerk) om het opbreken van het aluminium wat te dempen.

  De KFT-130M is Mivoç's vlaggeschip voor de hoge tonen en heeft dan ook wel een scherpe prijs/ kwaliteit verhouding gezien wat je betaald voor zo'n forse magnetostaat tweeter. Deze magnetostaat is goed belastbaar en is vanaf een 2,5 kHz inzetbaar. De KFT-130M is met 18dB/oct gefilterd.

  De Sixteen is ook kant en klaar afgewerkt leverbaar als 'Mivoc Standpunkt' voor € 500,- per stuk.

  Mivoc Sixteen Dome

  Bereik: 50 - 20kHz
  Rendement: 86dB/2,83V/1M
  Vermogen: 200 Watt
  X-over: 3Khz 6/12dB
  Filter schema.
  Bouwtekening.
  Bij deze uitvoering van de Mivoc Sixteen dome is er door loudmagnet aandacht besteed aan de spreiding van de luidspreker. De Mivoc Sixteen met de ribbondriver heeft een beperkte afstraal gedrag in de hoge frequenties waardoor je dus op 30 graden horizontaal al duidelijk een vermindering van de hoge frequenties waarneemt. Dit heeft als gevolg dat de speakers een 'hotspot' hebben waar ze het beste klinken.

  Met de Sixteen dome is dit afstraal gedrag aangepakt door de Vifa BC25TG15-04 dome tweeter van ook weer een goede prijs/kwaliteit verhouding in te zetten ipv de bandtweeter. Dit verbetert het afstraal gedrag maar de luidsprekers komen samen ook € 80,- goedkoper uit. De woofertjes hebben dezelfde filtering en behuizing alleen is ook de D'Apollito opstelling los gelaten om met een 6/12 dB filter ook in een optimale vertikale spreiding te voorzien. De behuizing is aangepast en uitgevoerd met 15mm MDF (16mm is in Nederland moeilijk aan te komen).

  De zijdedomes van Vifa geven een rustig gedetaileerd hoog met een zeer goede spreiding waardoor men in de hele huiskamer kan genieten van de volledige bandbreedte van deze speakers.

  Met de Mivoc Sixteen Dome is er weer een trendy ontwerp dat huiskamer vriendelijk is en dus gezins-vriendelijk omdat de speakers weinig plaats in nemen en door de hoge plaatsing van de tweeter makkelijk plaatsbaar is.

  Mivoc Fab Four

  Bereik:
  Rendement:
  Vermogen:
  X-over: 6/12/18 dB/oct.
  Units:
 • Mivoc AW 3000
 • Mivoc XAW 180HC
 • Mivoc XAW 110HC II
 • Mivoc KFT 130M
 • Frequentie diagram.
  Impedantie diagram.
  Filter schema.
  Bouwtekening.
  Dit ontwerp uit de Klang + Ton is een 4-weg basrflex ontwerp met de 80er jaren Cabasse stijl qua kasten bouw. Dit ontwerp kast is ontleend van Cabasse's 'Galion'. Verder houd de vergelijking daar op. De Galion is een oud ontwerp en was destijd's top Hi-End van onze Franse buren.

  In de Fab four wordt de AW 3000 ingezet in een grote 50 liter basreflex kast voor de basweergave. De AW 3000 is van Mivoc de meest geschikte woofer om met een passief basreflex ontwerp diep te gaan in de basweergave dankzij de parameters. De andere grotere types zoals de XAW 310HC en AWM 124 zijn bedoelt voor compacte subwoofers.

  In het midlaag wordt het overgenomen door de XAW 180HC gevolgd door de XAW 110HCII hier stopt de vergelijking met de oude Galion omdat die domes inzette voor het midden/hoog gebied en dus zullen de luidsprekers klankmatig sterk uiteen lopen.

  De kast is zoals hier op werktekening uitgevoerd bijzonder solide en zwaar en de baffel offset zoals typisch bij Cabasse destijds heeft voordelen in de timing. Filter technisch is het een 6 dB laagdoorlaat voor de 30cm woofer, een 12dB bandpass voor bijde middentoners en een 18dB voor de folie tweeter. Er is dus gekozen voor veel overlapping in crossover gebieden zo stelt K+T, echter de lage frequenties zullen toch nagenoeg geen effect ondervinden van deze filter wijze en daar waar het meer speelt is een 12/18 db filter van toepassing en de fase op de crossover daar is het meest problematisch.

  Mivoc Mivoice 1

  Bereik: 35Hz - 20kHz
  Rendement: 84dB/2,83V/1M
  Vermogen: 100Watt
  X-over: 2,5kHz
  Frequentie diagram.
  Impedantie diagram.
  CSD diagram.
  Filter schema.
  Bouwtekening.
  Van de Mivoc modellen beschikbaar is de Mivoice 1 van het maandblad klang + ton een betaalbare allround speaker met de tegenwoordig bijna standaard '2-weg basreflex zuil' configuratie. Het mooiste van Mivoc in een minimalistische opzet, de 3 lagen sandwich conus van glasvezel verwerkt in een gegoten alu chassis van de XAW180 HC met goede ontluchting en prima parameters samen met de mooie softdome tweeter van Mivoc. Alles afgewerkt met de gegraaide aluminium flenzen, ideaal voor de zelfbouwer met weinig middelen. Voor weinig geld heb je een speaker die in de hele bandbreedte voorziet met genoeg diepgang in de bas weergave, heldere midweergave zoals dat typisch is van glasvezel conussen en ook de metingen laten zien dat het allemaal klopt en staat als een huis. Mivoc zet met deze units zelfbouwluidsprekers op die er uit springen in de zelfbouwmarkt in prijs / kwaliteit verhouding en zelfbouw gemak, de ontwerpen zijn goed onderbouwt, logisch en dus makkelijk om te bouwen. Een houtpakket van de lokale bouwmarkt, decopeerzaag, lijm, lijmtangen en verf middelen is alles wat je nodig hebt om dit zelf te bouwen, met een verzekerd resultaat.

  Mivoc xSB 250

  Een poosje terug deze fabrikant aan het assortiment toegevoegd. Mivoc levert een bijzonder scherpe prijs/kwaliteit verhouding. Meest allround is deze XSB 250 zelfbouwpakket dat met 2 glasvezel woofers en een softdome tweeter in D'Apolito opstelling is uitgerust. Ook dit ontwerp vind zijn oorsprong bij Klang + Ton als de 'Mivoice 2' en wordt compleet als zelfbouwpakket aangeboden door Mivoc zelf als 'XSB 250'.

  De witte glasvezel conussen kun je zien als de topmodellen van Mivoc. De units zijn dan ook van zeer goede kwaliteit; gegoten alu-chassis, goede ontluchting van het magneetsysteem, glasvezel sandwich conus en rubber rolring. Het mooie gedraaide aluminium van de flens maakt dat infrezing niet van toepassing is, aldus echt voor de zelfbouwer geproduceerd.

  Dit pakket wordt volledig compleet door Mivoc geleverd excl. hout pakket.

  Mivoc Sneeuwitje

  Bereik: 50Hz - 20 kHz.
  Rendement: 86dB/2,83V/1M.
  Vermogen :80Watt.
  X-over: 3200Hz.
  Frequentie diagram.
  Impedantie diagram.
  Filter schema.
  Bouwtekening.
  Prijs: € 330,-
  per paar excl. MDF.
  De Mivoc HC110 II midwoofers zijn klein van stuk met Ø12cm buitendiameter, dankzij een redelijke lineaire uitslag van 3mm kun je met 2 van deze midwoofers een compacte basreflex speaker samenstellen met een redelijke basweergave voor het formaat, 50Hz wordt nog goed weergegeven. Deze kleine units met sandwich conus leveren een goed impulsgedrag tot aan 5kHz waarna de conus opbreekt. Met 18dB filtering wordt het opbreken in de hoge frequenties voldoende gedempt. Voor de liefhebbers van compact en 16cm bij 36cm is dan ook zéér compact, is dit een interessant ontwerp met een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. Optisch inderdaad mooi, het gedraaide aluminium op een wit kastje en met matte verf werk ook een makkie om te bouwen en af te werken.
  Je mag veel verwachten van Sneeuwitje als het gaat om snelheid en detail in je muziek weergave.

  Mivoc Petite

  Bereik: 40 - 20kHz
  Rendement: 85dB/2,83V/1M
  Vermogen: 80 Watt
  X-over: 12dB/oct 600Hz / 2000Hz
  Frequentie diagram.
  Impedantie diagram.
  Filter schema.
  Bouwtekening.
  Net als de Irradia gebruikt de Petite de MHE 380 combinatie voor het midden en hoog, alleen de bas sectie aanzienlijk kleiner.

  Qua filtering wordt 12 dB/oct gebruikt met de nodige impedantie correcties om het geheel sluitend aan elkaar te laten overlopen.

  Met 80cm hoogte en 13,6cm breedte is de Petite compact, de twee woofertjes hebben met 12 liter volume genoeg om hun werk te doen en maakt het ontwerp huiskamer vriendelijk.

  Het ontwerp vergt de nodige aandacht voor het zaagwerk in verstek en er zijn nogal wat vertevigings schotten gebruikt. De kast is erg smal aldus is een stevige voet wel aan te raden omdat het anders makkelijk omvalt.

  Mivoc K+T Irradia

  Bereik: 25Hz - 20kHz.
  Rendement: 88dB/2,83V/1M
  Vermogen: 200watt.
  X-over: 500Hz / 2500Hz.
  Frequentie diagram.
  Impedantie diagram.
  Filter schema.
  Bouwtekening.
  De Klang + Ton Mivoc Irradia is een combinatie van Mivoc's toppers de MHE 380 en XAW 208 22cm midwoofers met de typische witte sandwich glasvezel conussen.
  De XAW 208HC lijkt veel op de XAW 210HC maar de spoel en parameters geven een breedbandig resultaat meer geschikt voor passieve toepassingen.

  Filtering bestaat uit een 18dB laag doorlaat voor de woofers en 6/12dB voor de mid-hoog combinatie met correctie netwerken.

  Met de 5 units zorgt de Irradia voor een aanzienlijk rendement, massieve basweergave en belastbaarheid. De lichte glasvezel middentoners garanderen een snelle detailrijke weergave in het middengebied.

  Typisch bij Mivoc zijn de bijzonder scherpe prijzen ondanks dat de prijzen van de China producten toch aanzienlijk gestegen zijn ligt het prijsniveau bij Mivoc nog steeds ongekend laag.

  Mivoc Sidekick

  Bereik: 30Hz - 20kHz
  Rendement: 82 dB/2,83V/M
  Vermogen: 125 Watt
  X-over: 100Hz 18dB actief, 2,5kHz 12dB/oct
  Plaatamp: Mivoc AM80
  Frequentie diagram.
  Impedantie diagram.
  Filter schema.
  Bouwtekening.
  De Sidekick is een compacte luidspreker met een actieve aansturing van de basweergave dmv de AM 80 plaat amplifier. De plaat amplifier wordt echter in een aparte kast verstopt, je zou dit ook goed in de voet van de speaker kunnen verwerken. Apart, maar het kan en het levert een zeer compacte luidspreker die die toch zeer diep gaat in een kleine 10 liter inhoud. De front is ongeveer zo groot als die van Sneeuwitje, de diepte in worden de liters gewonnen. Voor de midwoofers staan slechts 2 liter ter beschikking en slechts 8 liter voor de AW 2000 subwoofer die dankzij de plaatamplifier's zijn basversterking toch goed de diepte in gaat.

  De passieve filtering is daarom erg simpel gebleven een 6 dB laagdoorlaat met de nodige correctie netwerken en een 12dB hoogdoorlaat. Een grote condensator trekt het bereik van de WAL 416 verder door naar beneden, de inmiddels wel bekende condensator truc vergroot het bereik van een gesloten woofer systeem zonder de basreflex resonator.