TERUG VERDER
Actieve subwoofers.
Bij actieve subwoofers geldt het zelfde voor kastvolume. Maar bij actieve subwoofers kan men de bas onder de resonantiefrequentie met extra vermogen versterken. In principe is dit ook bij de passieve luidspreker mogelijk alleen gaat er dan ook veel energie verloren. Actieve subwoofers zijn gewoonlijk actief gefilterd, dit betekent dat het ingangssignaal naar de versterker al gefilterd is. Actieve filters kunnen ook de fase constant houden nog een voordeel. Deze filtering heeft in ieder geval een cross-over of x-over instelling, dus filter frequentie instelling en soms de steilheid van het filter in dB per octaaf bijv. 18 of 24 dB per octaaf. Daarbij is er nog een volume instelling en soms een basboost. Alleen het filter op zich geeft vaak al het gewenste resultaat. Een laagdoorlaat op 80 Hz is voor de grote woofers al genoeg. Voor dit soort systemen kan men dan gerust een kleine kast nemen.

Deze units hebben wel vaker parameters waardoor je in een passieve luidspreker weinig diepe bas krijgt maar de units leveren wel een groot membraan uitslag. Dat is dan ook het belangrijkste kenmerk van dit soort subwoofers, namelijk de maximale volume verplaatsing aangegeven in luchtvolume (Vd – Volume Displacement). Dit is logischer wijs het product van effectief membraan oppervlak (Sd) en maximale membraan uitslag (X-max). (volume displacement) Vd = Sd x X-max. De units speciaal bedoelt voor dit soort configuraties hebben dan vaak ook een slag van 8mm of meer. Een grote uitslag wordt mogelijk gemaakt door meer te wikkelen op de luidspreker spoel. Deze actieve configuraties maken dit soort kleine subwoofer kastjes mogelijk. De breedte hoogte diepte verhoudingen spelen niet meer zon grote rol en de kast kan heel klein maar huist een 10” subwoofer die een uitslag van 8mm in zich heeft. Dus een kleine krachtpatser zoals de tekening hieronder met de Visaton TIW250XS. 25 liter inhoud zal genoeg zijn voor een actieve oplossing.


subwoofer

Een lineaire membraanuitslag van 3,5 - 5 mm is een normale waarde voor een woofer. De units met een grotere lineaire slag hebben dan ook een aangepast magneetsysteem en ophanging om deze slag te maken. De membranen speciaal voor subwoofers zijn vaak wat zwaarder om de eigen resonantie te verlagen. Sommige van deze woofers zijn wel bruikbaar voor passieve luidsprekers. Een rendement en parameters voor basreflex maken zo een woofer voor een 3-weg luidspreker interessant. Houd dan wel rekening met het type membraan en kies je cross-over zo laag mogelijk max 300 Hz. In de SPL diagram indien beschikbaar kun je zien waar de opbreekfrequentie ligt, daar moet je ruim onder blijven.
XMAX
TIW200XS
Zelfbouw subwoofers.
Voor de zelfbouw zijn er uitstekende onderdelen om compacte subwoofers te bouwen. Loudmagnet biedt alle nodige onderdelen. Er komen natuurlijk kosten voor een actieve versterker bij maar men bespaard ook weer op materialen natuurlijk. De woofers voor actieve subwoofers vind men hier, en de versterkers hier
Voorstanders van de mono-subwoofer claimen dat stereo niet hoorbaar is in de bas. Ik ben het daarmee niet eens ik hoor duidelijk de voordelen van stereo. Daarom dat ik wat passieve subwoofer ontwerpen heb voor stereo. Bij stereo hebben we toch weer twee subwoofers en daarom al wat meer rendement. Daar weet ik met passieve filtering het nodige aan bas uit te halen. Ik bouw gerust gesloten systemen met passieve filtering het is gewoon de keuze van woofer. De opstelling in huiskamers levert vaak toch weer voordelen op. Een gesloten systeem heeft als voordeel dichter bij de muur te kunnen. Dit geeft vaak weer wat extra druk in de diepe bassen.

Als je bekijkt hoe een actief systeem in elkaar zit kan men zich ook afvragen.. ik heb toch een bas regelaar op mijn voorversterker? Is dat niet het zelfde? Ja, dat is ook een actieve basversterking. Groot voordeel van actief is de scheiding, je beïnvloed niet het signaal naar de midden en hoge tonen.